orbu, surdu, mutu

Suntem noi oare conștienți de ce se întâmplă în jurul nostru? Poate, câteodată, rareori, poate niciodată.
Asta nu reprezintă o problemă majoră în mod obișnuit. Oamenii se conformează zi de zi la această realitate superioară. Inconștiența zilnică se poate observa oriunde în jur.
Stăm cu ochii în televizor, computer și telefon, habar n-avem ce se întâmplă în jur. Suntem orbi.
Avem căștile în urechi chiar și pe stradă, asta ne face să fim puțin mai conștienți de mediul înconjurător decât un surd. Credeți-mă e mai important să asculți mp3-ul preferat, decât să auzi ce se întâmplă în jurul tău.
De ce devenim muți? pentru că așa e politicaly correct. Cineva a spus că este greșit să-ți comunici părerile cu persoane pe care nu le cunoști îndeajuns... Deci vorbim de vreme sau da, de vreme.
Chiar acum trăiesc o experiență edificatoare despre ce se întâmplă când pui la grămadă muți, surzi și orbi și le dai o treabă de făcut.
Se întâmplă că surzii urlă că văd ce se întâmplă. Orbii nu văd, dar îi aud pe surzi țipând și atunci ei țipa și mai tare ca nu cumva surzii să aibă dreptate. Mutul, vede ce se întâmplă, aude ce se urlă, dar nu vorbește. Pula mea, orbul urlă, surdul urlă, eu ce fac? Ar vrea să-i ia la palme. Conștient că nu îl va face niciodată pe orb să vadă și pe surd să audă, mutul închide ochii și-și astupă urechile.
Dragii mei, dacă sunteți surzi priviți nu vorbiți, dacă sunteți orbi ascultați nu vorbiți. Lăsații pe muți să vorbească, ei știu despre ce vorbesc.
Bine-nțeles surzii cred că aud, orbii cred că văd iar muții nu mai au de ce vorbi.

by c.p.
29 Ian. 2013 Furth, Germany

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu